Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

Het ziekteverzuim in de zorg blijft maar toenemen. Met name in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz) is het verzuim hoog en is er daardoor meer verloop onder medewerkers. Het ziekteverzuim steeg vorig jaar met 0,2 procent naar 5,9 procent en het percentage vertrekkende werknemers steeg met 1,5 procent naar 15,7 procent, zo blijkt uit onderzoek van EY. Nog niet eerder waren het verloop en verzuim zo hoog. Dit meldt NOS. 

De door de hoge werkdruk veroorzaakte stress is de belangrijkste reden dat het ziekteverzuim in de zorgsector zo hoog is. De werkdruk zorgt er ook voor dat steeds meer zorgmedewerkers de zorg achter zich laten en op zoek gaan naar een nieuwe baan in een andere sector. Doordat het verloop toeneemt, neemt de werkdruk eveneens toe, waardoor het verzuim ook hoger wordt. Een vicieuze cirkel.

Voor sommige instellingen bieden zzp’ers een uitkomst. Ze zijn flexibel en kunnen extra worden ingezet. Hoewel het de werkdruk hier en daar verlaagt, heeft dit een negatief effect op de winst van zorginstellingen. Accountants- en advieskantoor EY vindt dat de overheid moet ingrijpen door het budget voor de zorg te vergroten. 

Door: Nationale Zorggids