Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Huisartsen verwijzen sinds vorige week minder patiënten met longaandoeningen, zoals corona, door naar het ziekenhuis. In maart en april steeg het aantal spoedverwijzingen van huisartsen sterk. Maar inmiddels ligt het aantal spoedverwijzingen voor longziekten weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar wekelijkse update over de gevolgen van de coronacrisis voor de reguliere zorg. Dit meldt de NZa.

De verwijzingen voor minder acute zorg blijven bij longziekten achter. Voor de andere specialismen in de medisch specialistische zorg, zoals dermatologie en urologie, neemt het aantal verwijzingen van huisartsen sinds april gestaag weer toe. Ziekenhuizen melden ook dat ze weer meer capaciteit hebben voor niet-coronapatiënten.

Minder doorverwijzingen in meivakantie

Afgelopen week hebben huisartsen over de hele linie iets minder patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis. Dat kwam waarschijnlijk door de meivakantie. Ook in 2018 en 2019 verwezen huisartsen in de meivakantie minder mensen door.

Sinds het begin van coronacrisis in maart hebben huisartsen naar schatting 600.000 minder patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis. De schatting wordt gebaseerd op gegevens uit 2019 en 2020. De NZa publiceert geregeld data over de zorg die door de coronacrisis is uitgesteld. Zorgprofessionals, zorgaanbieders en zorgverzekeraars en andere betrokkenen kunnen die gegevens gebruiken om de zorg gefaseerd weer op te schalen.

Door: Nationale Zorggids