Bestuurders noemen huidige situatie voor jeugdbeschermers onhoudbaar

Als het aan bestuurders van jeugdzorginstellingen in Noord-Nederland ligt, neemt de overheid nú maatregelen tegen de hoge werkdruk van jeugdbeschermers. Ze noemen de huidige situatie onhoudbaar. Dit meldt het Friesch Dagblad.

Volgens de bestuurders werken jeugdbeschermers op de intensive care van de jeugdzorg. Ze krijgen te maken met gezinnen en kinderen met soms zeer complexe problemen, zoals vechtscheidingen, uithuisplaatsingen en gezinnen met meerdere problemen. Zwaar werk dat met grote verantwoordelijkheden komt. De bestuurders vinden dat hun medewerkers te weinig gewaardeerd en beloond worden.

Kosten voor het rijk

Op de korte termijn neemt het rijk maatregelen, maar de langetermijnoplossingen blijven uit. Bestuurders kunnen maar deels verlichting bieden door genoeg jeugdhulp te bieden, minder administratieve taken en vermindering van marktwerking, maar dat is niet genoeg. Jeugdbeschermers moeten minder gezinnen en kinderen onder zich krijgen en meer betaald krijgen. Gemeenten kunnen de geschatte kosten van 200 miljoen euro hiervoor niet betalen, dus dat moet het rijk doen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky