Wereldprimeur in Máxima MC: draadloze monitoring te vroeg geboren baby’s

Het Máxima MC is het eerste ziekenhuis ter wereld dat gebruikmaakt van draadloze monitoring van te vroeg geboren baby’s met de Bambi Belt: een draadloos bandje dat de vervelende plakelektrodes op baby’s in couveuses vervangt. Het ziekenhuis draait eerst een pilot: de komende maanden zullen vijftig baby’s tien dagen lang gemonitord worden met de Bambi Belt. Dit meldt het Máxima MC. 

Te vroeg geboren baby’s krijgen nog altijd plakkertjes op hun kwetsbare hun. Ze kunnen het niet aangeven, maar ervaren hierdoor regelmatig pijn en stress. Ook ouders, artsen en verpleegkundigen vinden het vervelend om te gebruiken.

Intentieverklaring

De Bambi Belt is een borstband met sensoren die onder meer de ademhaling, hartslag en temperatuur van het kindje meet. Deze ‘riem’ moet zorgen voor minder pijn en stress bij de baby. In 2018 kreeg het techbedrijf Bambi Medical een subsidie van 2,4 miljoen euro van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van de innovatie. Toen ondertekende het ook met minstens twintig ziekenhuizen een intentieverklaring om het systeem te kopen zodra deze op de markt zou verschijnen.

Pijn- en stressvrij bewegen

MMC is wereldwijd het eerste ziekenhuis waar draadloze monitoring van premature baby’s plaatsvindt met de Bambi Belt. En de eerste ervaringen zijn positief, zegt verpleegkundige Heide van de Mortel. “Deze innovatie betekent voor pasgeborenen meer comfort, geen huidirritatie en geen verstoring van de slaap.” Pijn- en stressvrij bewegen bevordert een positieve ontwikkeling. Ook maakt draadloze monitoring het mogelijk om zonder alle slangen en snoeren te buidelen. Ouders kunnen hun baby makkelijker uit de couveuse halen en vrijer genieten van het huid-op-huidcontact.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Máxima MC