Ernst Jansen Steur, Tuchtzaak, Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid

AMERSFOORT - De voormalige hoofdinspecteur van de gezondheidszorg Patrick Edgar, huidig directeur zorginkoop eerstelijnszorg bij zorgverzekeraar Achmea, is nu ook in de zaak tegen neuroloog Ernst Jansen Steur tuchtrechtelijk aansprakelijk gesteld. Dat meldt Zorgvisie.

Advocaat Yme Drost zegt dit te hebben gedaan, omdat Edgar ook van de problemen rondom Steur afwist tijdens zijn functie als hoofdinspecteur gezondheidszorg, die hij vervulde van september 2003 tot augustus 2006.

Tot nu toe had de advocaat alleen nog inspecteurs Willem Nugteren en Ankie Schoenmaker-Miedema tuchtrechtelijk verantwoordelijk gesteld, maar nu komt dus ook de hoofdinspecteur daarbij. "Ik wil getoetst hebben hoever de verantwoordelijkheid gaat: tot of tot en met de hoofdinspecteur", aldus Drost.

Drost verwacht niet dat ook Herre Kingma, inspecteur generaal gezondheidszorg, verantwoordelijk kan worden gesteld, gezien deze volgens hem geen ministeriele verantwoordelijkheid heeft. "Als een hoofdinspecteur en inspecteurs fouten maken, is hij niet perse verantwoordelijk." Tegen Kingma loopt wel een tuchtzaak in zijn functie als bestuurder van het Medisch Spectrum Twente.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem