Achmea spreekt reserves aan om premiestijging te beperken

Verzekeraar Achmea haalt circa 380 miljoen euro uit de reserves om de premie voor de basiszorgverzekering niet te hard te laten stijgen. Daarmee draagt Achmea naar eigen zeggen bij aan de betaalbaarheid van de zorgpremie voor klanten van Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO, die later op vrijdag hun premies voor volgend jaar bekendmaken.

Volgens Achmea stijgen de premies vanwege de groei van de zorgkosten. "Dit wordt veroorzaakt door de uitbreiding van het basispakket, hogere personeelskosten voor zorgmedewerkers, prijsstijgingen en een toenemend gebruik van dure en specialistische medicijnen", aldus de verzekeraar.

Hogere bijdrage overheid

De greep uit de kas zal Achmea grotendeels dit jaar in de boeken zetten. Zo'n 300 miljoen euro zal dit jaar als last worden genomen. Achmea kan dit doen door het hogere resultaat uit zorgactiviteiten dit jaar. Dat kwam mede doordat er meer reguliere zorg mogelijk was door een mindere coronadruk. Daarnaast is er een hogere bijdrage vanuit de overheid vanwege corona. Ook vorig jaar zette Achmea reserves in om de premiestijging te beteugelen. Toen ging het om 136 miljoen euro.

Door: ANP