Normal_rolstoel_

Zorgverzekeraars vergoeden steeds minder zorg voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben. Zij toetsen steeds strenger of ouders van kinderen met een complexe zorgvraag recht hebben op het persoonsgebonden budget (pgb). In sommige gevallen halveert het budget. Dit meldt NPO Radio 1. 

Zeker 150 ouders hebben een klacht ingediend bij de Belangenvereniging Intensieve Kindzorg (BVIKZ) over de wijze waarop verzekeraars een pgb toekennen. Het gaat met name ouders van kinderen die 24 uur per dag medische hulp behoeven en die naar alle waarschijnlijkheid niet lang zullen leven. Ouders nemen een deel van die zorg zelf op zich, maar kunnen met een persoonsgebonden budget een deel van die zorg uitbesteden.

Dat hen dit steeds moeilijker wordt gemaakt, ziet ook V&VN, de vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden. “Wij zien verzekeraars vaker ingrijpen en indicaties naar beneden bijstellen. Vooral als het gaat om pgb-gefinancierde zorg. Dat is opmerkelijk want er is geen verandering geweest in de regelgeving die deze koerswijziging zou kunnen verklaren.”

Nieuwe richtlijn

Zorgverzekeraars Nederland stelt dat verzekeraars niets aan hun werkwijze te hebben veranderd. Wat ze voorheen deden, doen ze nu ook: per geval bekijken welke zorg vergoed kan worden vanuit de Zorgverzekeringswet.

Donderdag 5 november debatteert de Tweede Kamer over een richtlijn die invloed zal hebben op de vergoedingen en het vaststellen van de zorgvraag van een kind dat intensieve zorg nodig heeft. De richtlijn is door verpleegkundigen uitgedacht en de angst vanuit de ouders is dat zij niet meer de regie over de zorg van hun kind zullen hebben.

Door: Nationale Zorggids