In 2024 zes zorgverzekeringen minder op de markt

Met de komst van het nieuwe jaar gaan er zes zorgverzekeringen verloren. Dat de restitutiepolissen op hun retour zijn was al bekend, dus daar nemen Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland volgend jaar afscheid van. In plaats daarvan komen ze met een combinatiepolis. Maar ook verdwijnen drie andere zorgverzekeringen: Ditzo zorgverzekering, Jaaah zorgverzekering en ZEKUR budgetpolis. Dit meldt Zorgwijzer.

Ditzo maakt volgend jaar plaats voor de a.s.r. Ik kies zelf-polis. Het belangrijkste voordeel van de Ditzo verzekering blijft bestaan: verzekerden hebben vrije keuze van ziekenhuizen. Jaaah zorgverzekering was een relatief jonge verzekering die in 2021 werd opgericht. Jaaah-verzekerden die niet overstappen gaan per 1 januari over naar de Bewuste Keuze-polis van ONVZ. Dit gaan hen wel 8,70 euro per maand meer kosten.

De budgetpolis ‘Gewoon ZEKUR’ was lange tijd de goedkoopste zorgverzekering. Vanaf 1 januari 2024 is het een naturapolis, waarbij verzekerden meer keuze uit ziekenhuizen hebben. Dit gaat wel gepaard met een flinke premiestijging van 24,35 euro per maand.

Restitutiepolissen Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland

Bij de bekendmaking van de zorgpremies in november, lieten Zilveren Kruis, CZ en Stad Holland weten afscheid te nemen van hun restitutiepolis. Daarvoor in de plaats komt een combinatiepolis. De verzekeraars lijden structureel verlies op ongecontracteerde zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. Verzekerden zijn binnen de nieuwe polis aangewezen op  zorgaanbieders die gecontracteerd zijn.

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen een naturapolis, combinatiepolis en resitutiepolis? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky