Normal_trein_station_kaart_treinkaart

ARNHEM - Om te kunnen reizen van de ene stad naar de andere zijn mensen met niet aangeboren hersenletsel vaak aangewezen op speciaal taxi-vervoer. Op een innovatieve manier kunnen sommigen van hen echter ook zelfstandig gebruik maken van het openbaar vervoer.

De gemeente Arnhem heeft daarom besloten ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Het Dorp in Arnhem tien smartphones met een speciale OV-app (als onderdeel van een proef) aan de bewoners van de zorginstelling te geven.

Door de app verschijnt op het scherm van de telefoon een figuurtje dat de gebruiker voorstelt. De gebruiker ziet waar hij is en het programma vertelt hem met een voice-over of met behulp van icoontjes stap voor stap wat hij moet doen. Het systeem is aangesloten op alle actuele reisinformatie en past het advies aan als sprake is van blokkades of vertragingen.

Wethouder Zorg van Arnhem zal vandaag symbolisch in Het Dorp een smartphone overhandigen aan een jongen met niet aangeboren hersenletsel die al met de app gereisd heeft.

De zorg en de accommodaties in deze woongemeenschapwijk voor gehandicapten zijn op dit moment onder beheer van Siza, een Gelderse zorg- en dienstverleningsgroep voor gehandicapten.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz