Aantal Wajongers in dienst stijgt

DEN HAAG - Uit de UWV Monitor Arbeidsparticipatie 2012 van december vorig jaar blijkt dat in 2011 het aantal werkgevers met een jonggehandicapte (Wajonger) in dienst is gestegen, zo meldt denormaalstezaak.nl.

Steeds meer Wajongers zijn aan het werk, zo blijkt uit de monitor van het UWV. Eind 2011 waren dat er bijna 54.000 (een stijging van 7 procent ten opzichte van 2010), waarvan een groot deel bij reguliere werkgevers. Eind 2012 had 4,8 procent van de reguliere werkgevers een Wajonger in dienst, tegen 4,2 procent eind 2010. Iets meer dan 3 procent van de werkgevers heeft jongeren in dienst die in de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) zitten.

Vooral kleine werkgevers, tot honderd medewerkers, laten stijging zien in het aantal jonggehandicapten in dienst. Veel Wajongers zijn in dienst bij overheidswerkgevers.

Voor deze jongeren zijn wel investeringen nodig, in de vorm van bijvoorbeeld een jobcoach of loondispensatie. Ruim 60 procent van de jongeren die werken bij een reguliere werkgever krijgt een vorm van ondersteuning.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten