Gehandicapten

AMSTERDAM - In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de Nederlandse Woonbond, het Platform VG en de CG-Raad dat de uitzonderingsregeling voor de inkomensafhankelijke huurverhoging (de zogenaamde 'gluurverhoging'), die nu bestaat voor chronisch zieken en gehandicapten en voor hun mantelzorgers, verruimd moet worden. Dat staat te lezen op de website van de Woonbond.

De drie organisaties vrezen dat door de huursverhoging veel mensen met een beperking financieel in de knel zullen komen. De afbakening is volgens hen te strikt. In de huidige regeling moet iemand namelijk minimaal 10 uur zorg vanuit de AWBZ krijgen om in aanmerking te komen voor de regeling.

De bezuinigingen die momenteel plaatsvinden in de AWBZ zorgen er echter voor dat steeds minder mensen zullen voldoen aan deze norm van 10 uur zorg. Ook vinden de organisaties dat in de regeling onvoldoende rekening wordt gehouden met mantelzorgers. Huishoudens waarin een mantelzorger actief is, krijgen namelijk een lagere indicatie. Tenslotte wijzen de organisaties erop dat voor sommige groepen een verhuizing een stap terug is wat betreft hun zelfredzaamheid, zoals in het geval van blinden die zich goed hebben aangepast aan hun huidige woning.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem