minister Blok

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) gaat blinden toevoegen aan de groep chronisch zieken en gehandicapten die bezwaar kunnen maken tegen de inkomensafhankelijke hogere huurverhoging. Dat zei de minister tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

Met de inkomensafhankelijke huurverhoging wil het kabinet de doorstroming op de woningmarkt van hogere inkomens met een sociale huurwoning bevorderen. De minister is het met de Kamer eens dat voor blinden een verhuizing niet altijd een begaanbare weg is. Zij hebben zich de plattegrond en van hun woning en leefomgeving na vaak jarenlange ervaring eigen gemaakt.
 
De meeste huurders hebben een huurverhoging per 1 juli 2013 voorgesteld gekregen. Die huurders kunnen dan tot 1 juli een bezwaarschrift bij hun verhuurder indienen.
 
Huishoudens waarvan een van de leden blind is kunnen nog deze week een bezwaarschrift tegen de inkomensafhankelijke hogere huurverhoging (maximaal 4,5% voor huishoudens met een inkomen tussen € 33.614 en € 43.000 en maximaal 6,5% voor huishoudens met een inkomen boven € 43.000). Als het niet lukt om daar direct een verklaring van de huisarts bij te voegen, kunnen huurders die verklaring nog nazenden.
 
Door een bezwaarschrift in te dienen kunnen huishoudens waarvan een van de leden blind is, de huurverhoging beperken tot maximaal 4%. Dat is de maximaal toegestane huurverhoging voor huishoudens met een inkomen tot en met € 33.614.