MEE

Mensen met een beperking ervaren structureel belemmeringen vanuit de maatschappij wat participatie voor hen onnodig moeilijk maakt. Oplossingen voor deze problemen krijgen onvoldoende prioriteit. Dit concludeert MEE in de jaarlijkse Trend- en signaleringsrapportage van regio-overstijgende knelpunten voor mensen met een handicap. Dat meldt de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie.

MEE noemt met name onrust over wetswijzigingen en bezuinigingen als een belangrijk knelpunt. Mensen met een beperking weten onvoldoende wat er voor hen verandert en dit leidt tot onzekerheid. De financiële positie van gehandicapten staat onder druk. Dit komt bijvoorbeeld door maatregelen als de verhoging van het eigen risico en de verkleining van het basispakket van zorgverzekeringen. Een betere informatievoorziening over financiële maatregelen acht MEE noodzakelijk.
 
De dienstverlening van zorginstellingen zorgt ook vaak voor problemen. Cliënten klagen onder meer over slechte bereikbaarheid, veel wisselingen in hulpverleners en gebrekkige communicatie. Het aanbod van zorg voor mensen met een beperking is daarnaast onvoldoende. 
 
Doordat veel mensen door nieuwe wetgeving hun recht op het persoonsgebonden budget (pgb) verliezen is er meer behoefte aan passende zorg in natura ontstaan. Tekorten worden vooral gesignaleerd in woonvoorzieningen, dagbesteding, crisisplaatsen en dagopvang voor kinderen met een beperking. Mensen met een licht verstandelijke beperking en autisme ondervinden de meeste last van de tekorten. 
 
© Nationale Zorggids