Normal_diabetes

Een nieuwe behandeling in pijnbestrijding bij diabetespatiënten blijkt goed te werken. Bij de behandeling wordt het ruggenmerg gestimuleerd door er een elektrode tegen te plaatsen die stroompjes afgeeft aan de zenuwbanen. Dit meldt Trouw.

Mensen met diabetes kunnen een brandende of stekende pijn hebben in de voeten, onderbenen en soms ook de handen. Deze pijn is met pijnstillers lastig te bestrijden. Ruggenmergstimulatie blijkt wel effectief te zijn in het terugdringen van de pijn. Promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente onderzocht 60 diabetespatiënten die alle andere vormen van pijnstilling al zonder succes hadden geprobeerd. Bij hen daalde de intensiteit van de pijn in de ledematen door ruggenmergstimulatie van 8 naar 2 op een schaal van 1 tot 10.
 
De stroompjes die de elektrode afgeeft zorgen ervoor dat de pijnsignalen die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. De behandeling wordt al gebruikt om pijn te bestrijden bij patiënten die een operatie aan de rug hebben gehad maar wordt nog niet toegepast bij diabetici.
 
© Nationale Zorggids