Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Wethouder Meta Jacobs van de gemeente Lelystad heeft een werkbezoek gebracht aan zorginstelling Triade om zich te laten informeren over de nut en noodzaak van dagbesteding als instrument om mee te kunnen doen in de samenleving. Dat meldt de Gemeente Lelystad.

In de zorginstelling Triade wordt dagbesteding gezien als een hulpmiddel voor het verleggen van grenzen, ook op het gebied van participatie. Op diverse dagbestedingslocaties kunnen mensen met een beperking leren om hun grenzen te verleggen en hun mogelijkheden ontdekken. Dit gebeurt op hun eigen manier, in hun eigen tempo, met hun eigen doel. Want volledige participatie zal niet iedereen lukken, hoewel dit wel nagestreefd wordt.

De wethouder zegt onder de indruk te zijn van de inzet van het werkveld: 'Hier werken gedreven professionals met het hart op de goede plaats. Ze hebben oog voor wat een cliënt kan leren maar zien ook welke grenzen iemand heeft. De kunst is om mensen te leren hun mogelijkheden te ontdekken.'

Eén van deze mensen is Marcel, die tijdens het werkbezoek van Meta Jacobs liet zien wat hij allemaal doet bij Capro, één van de dagbestedingslocaties van Triade. Marcel werkt al een aantal jaar op diverse locaties van Triade. Bij Capro doet hij doet allerhande activiteiten. 'Mensen als Marcel zijn gebaat bij een beschermde werkomgeving', zegt Sheila Nooijen, clustermanager bij Triade. 'In deze beschermde werkomgeving kan hij kleine stappen vooruit maken, want kleine stappen zijn óók stappen. Het is voor Marcel al heel erg knap dat hij dit doet, iemand rondleiden. Hij is enorm gegroeid in zijn communicatie en is een stuk zelfstandiger geworden. Tegenwoordig durft hij het ook te zeggen als iets niet lukt. Dat is vooral te danken aan de veiligheid die hij hier voelt.'

Cliënten van Triade die de stap naar een reguliere werkomgeving wel kunnen maken, krijgen ondersteuning bij het vinden van een werkervaringsplek. Als die plek gevonden is, wordt de cliënt begeleid bij het goed uitvoeren van de werkzaamheden. Al deze diensten van Triade vormen gezamenlijk een keten, waarbinnen ook de samenwerking wordt gezocht met andere organisaties.

© Nationale Zorggids