Normal_vuurwerk_scholieren

(Novum) - Handchirurgen vinden dat er te weinig aandacht is voor het letsel dat vuurwerk kan veroorzaken aan handen. Beschermingsmaatregelen zijn eigenlijk alleen op de ogen gericht, vindt de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH). De vereniging zegt zich 'grote zorgen' te maken over de komende weken.

De vereniging trekt aan de bel naar aanleiding van een ongeluk met vuurwerk deze week in Amsterdam. Daarbij liep een jongen van 11 ernstig letsel op aan zijn hand. "Dat nu, bijna drie weken voor de jaarwisseling, al het eerste vuurwerkslachtoffer is gevallen, is voor de NVvH reden om ernstig voor vuurwerk te waarschuwen", aldus de vereniging vrijdag in een verklaring.

Rond de vorige jaarwisseling liepen veertig mensen ernstige verwondingen aan hun handen op door vuurwerk. De NVvH pleit voor 'ingrijpende maatregelen'. "We moeten helaas vaststellen dat er ondanks de campagnes in het verleden nog altijd mensen zijn die de risico's van vuurwerk voor lief nemen", zegt bestuurslid Miryam Obdeijn. "Je zou toch willen dat we in ons land op een andere manier met vuurwerk omgaan, dat we dit niet laten gebeuren."

Volgens Obdeijn, die als handchirurg veel vuurwerkslachtoffers heeft behandeld, hoeft er maar weinig te gebeuren om onherstelbare schade te veroorzaken. "Aan de handen wordt onvoldoende gedacht, terwijl dit soort letsel veelal tot blijvende invaliditeit leidt."