Normal_inhaler_astma_lucht

Vrijdag gaat het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten (NACL) van start. Het landelijk programma heeft tot doel om de zorg voor longpatiënten in Nederland binnen vijf jaar doelmatiger en goedkoper te maken. Dit meldt Skipr.

In Nederland hebben ruim één miljoen mensen een longziekte als COPD of astma. De longzorg kost nu jaarlijks drie miljard euro. Long Alliantie Nederland (LAN) vindt dat deze kosten omlaag moeten. Verschillende beroepsgroepen, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars, onderzoekers en bedrijven hebben nu de handen ineen geslagen. Door de krachten te bundelen kan de aanpak van longziekten in Nederland “echt anders ingericht worden”, aldus LAN-voorzitter Guusje ter Horst.

Met het landelijk programma willen de verschillende partijen bereiken dat het aantal dagen dat een longpatiënt moet worden opgenomen in het ziekenhuis over vijf jaar met een kwart is verminderd. Ook moet het aantal dagen waarop longpatiënten niet kunnen werken door hun ziekte met vijftien procent dalen en de effectiviteit van longmedicatie moet beter. Voor dit laatste is het belangrijk dat patiënten hun inhalatiemedicatie op de juiste manier gebruiken. Nu inhaleren veel patiënten onjuist waardoor de medicijnen niet goed werken en de patiënten eerder ziek worden.

De partijen willen ook bewerkstelligen dat het aantal kinderen dat begint met roken over vijf jaar met 25 procent is gedaald en dat tien procent minder patiënten sterven aan de gevolgen van astma of COPD. Nu sterven nog jaarlijks ongeveer 10.000 mensen aan deze longziekten. Al deze doelen moeten binnen vijf jaar bereikt worden, vinden de organisaties.

© Nationale Zorggids