Normal_discriminatie

Op de website Aparticipatie.nl worden verhalen verzameld van gehandicapten, die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw in een instelling woonden. De verhalen worden op video vastgelegd voor volgende generaties, omdat er in de loop der jaren nogal wat veranderd is ten aanzien van de positie van mensen met een beperking in de samenleving. Dat meldt Omroep Gelderland.

Aparticipatie.nl is een initiatief van Wijchenaar Jan Troost. Op deze website vertellen mensen die vroeger soms meer dan twintig jaar in een internaat woonden, hun eigen verhaal. Zeker nu er steeds meer oude instellingen verdwijnen en daarmee veel beeld- en fotomateriaal, is het volgens Troost van historisch belang dat sommige verhalen bewaard blijven.

Vandaag de dag is het de bedoeling dat gehandicapten meedoen in de zogenoemde participatiemaatschappij, maar vijftig jaar geleden werden gehandicapten bewust buiten de samenleving gehouden, vertelt initiatiefnemer Troost. Troost lijdt zelf aan osteogenesis imperfecta (brozebottenziekte) en verbleef op jonge leeftijd in de Sint Maartenskliniek in de bossen bij Nijmegen. 'Vroeger leefden wij in apartheid. Ik woonde in Nijmegen, maar om de instelling stond een groot hek. We hadden er alles; cultureel werk, school, maar we kwamen nooit buiten. Daar is de beweging voor gehandicapten ontstaan.'

Het verhaal van Troost en dat van andere geïnterneerden staan nu online op Aparticipatie. Hij hoopt dat de verhalen laten zien waarom het belangrijk is om mensen met een handicap in de samenleving te laten meedoen. Het project Aparticipatie is opgezet in samenwerking met onder meer Ieder(in).

© Nationale Zorggids