Normal_euro_geld_betalen__7_

In 2016 zal de eigen bijdrage voor dagbesteding of begeleiding fors omhoog gaan. Dit kan tientallen tot honderden euro’s per maand per persoon schelen. De vrees bestaat dat hierdoor veel mensen de zorg gaan mijden. Dit meldt NOS.

De stijging heeft te maken met het overgangsrecht dat dit jaar afloopt. De oude zorgafspraken zijn niet meer van toepassing en mensen moeten zich in 2016 conformeren aan de regels en tarieven die de plaatselijke gemeente hanteert. 
 
Deze tarieven voor de eigen bijdrage verschillen sterk per gemeente. Hierin wordt ook rekening gehouden met vermogen en gezinsinkomen. Dit raakt daarom met name de midden- en hogere inkomens. Een rekenvoorbeeld: voor een inwoner uit Purmerend met een modaal inkomen kan deze stijging oplopen tot 570 euro per vier weken. 
 
"Een stijging van enkele honderden euro’s per maand is ook voor iemand met een modaal inkomen niet op te brengen. Daarbij komt dat mensen die nu hersenletsel oplopen direct geconfronteerd worden met enorm hoge eigen bijdragen", aldus Jeroen Kelders, manager bij zorginstelling Heliomare. Hij ziet dat mensen geen dagbesteding meer willen wanneer ze horen hoe hoog hun eigen bijdrage komend jaar wordt. 
 
De meeste gemeentes hebben hierover nog geen informatie verstrekt. Het CAK begint volgende week met een voorlichtingscampagne over het verlopen van het overgangsrecht en de gevolgen daarvan voor de eigen bijdrage. 
 
© Nationale Zorggids