Normal_speen_baby

De dochter van Amstelveense Natasja Combee-Veldman heeft microcefalie. Het meisje is dertien jaar oud, maar is geestelijk nog geen drie jaar. Voordat haar dochter geboren werd had Natasja geen idee wat microcefalie was en nog steeds is er veel onduidelijkheid. Dat meldt RTL Nieuws. 

Gedurende de zwangerschap van Natasja leken er geen problemen te zijn. De enige complicatie vond plaats tijdens de bevalling, haar dochter lag in een stuit en kwam via een keizersnede ter wereld. Pas vijf dagen na de geboorte merkten de artsen dat het hoofdje van het meisje te klein was. De diagnose van microcefalie bracht veel onduidelijkheid met zich mee. “Tot op de dag van vandaag denk ik ik: wat is het nou precies? Het is zo zeldzaam dat er nog weinig over bekend is”, zegt Natasja. En omdat er nog zo weinig bekend is, is het afwachten hoe dochter Mirre zich zal ontwikkelen. Tot nu toe gaat ze in kleine stappen vooruit. Ze kan inmiddels lopen, ze is zindelijk en kan een beetje praten.

Nu er door het zikavirus veel wordt gesproken over de aandoening, die in medsiche termen als een meervoudige handicap wordt bestempeld, leeft Natasja mee met de moeders. Ook waarschuwt zij voor het zika-gebied. “Als je zwanger bent en je gaat vakantie vieren, doe het dan niet daar. Doe het jezelf niet aan.”

©Nationale Zorggids