Normal_jetta_klijnsma

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken snel duidelijkheid geeft over de Participatiewet. Binnen de Participatiewet moeten arbeidsgehandicapten sneller aan het werk geholpen worden. De staatssecretaris beloofde eerder met verbeteringen te komen, maar daar hebben partijen in de Tweede Kamer tot op heden niets van gehoord. Dit meldt NU.nl.  

Sinds de invoering van de Participatiewet op 1 mei vorig jaar zijn er veel problemen bij de uitvoering. Zo moeten er 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking die niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Het bedrijfsleven moet hiervoor honderdduizend arbeidsplaatsen beschikbaar maken. De publieke sector neemt de overige 25.000 werknemers voor zijn rekening. Werkgevers krijgen loonkostensubsidie voor het aannemen van iemand met een beperking.

De PvdA wil dat de overheid zelf extra maatregelen neemt om de arbeidsplaatsen te realiseren, want met name de publieke sector loopt op dit moment achter op schema. “Als dat onvoldoende gebeurt, moet de overheid daartoe gedwongen worden. Zo simpel is het”, zegt PvdA-Kamerlid John Kerstens. Hij vindt dat de overheid hierin een voorbeeldfunctie heeft. Ook de ChristenUnie vindt het onbegrijpelijk dat de publieke instellingen het niet voor elkaar krijgen.

Klijnsma zegt voor de zomer met een tussenrapportage te komen. ChristeUnie-Kamerlid Carola Schouten wil daar echter niet op wachten, ze wil een tussenmeting. “Dit is het moment om die banen te creëren. Hoe kan de overheid nou streng zijn naar het bedrijfsleven toe als ze het zelf niet voor elkaar krijgt? Dit gaat om draagvlak”, zegt Schouten. GroenLinks vindt eveneens dat de overheid het voorbeeld moet geven. De gedachte achter de Participatiewet is dat werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen. Doordat de resultaten nu uitblijven, komt dit idee onder druk te staan. 

©Nationale Zorggids