Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de psychogeriatrische zorg afdeling (pg-afdeling) van de Protestantse Zorggroep Crabbehoff een aanwijzing gegeven. Daarin staat dat alle noodzakelijke verbeteringen binnen drie maanden moeten zijn doorgevoerd. De inspectie heeft bij Crabbehoff onder andere risico’s op het gebied van medicatieveiligheid en vrijheidsbeperkende maatregelen vastgesteld. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in de aansturing van de organisatie en geeft daarom een aanwijzing. Dit meldt IGZ.

Crabbehoff biedt zorg aan cliënten met somatische en psychogeriatrische problematiek, revalidatiecliënten en cliënten vanaf ongeveer 20 jaar met niet-aangeboren hersenletsel. In het verpleeghuis verblijven 42 cliënten met psychogeriatrische problematiek.

Uit het toezicht van de inspectie bleek dat Crabbehoff aan 32 normen niet voldoet. Op meerdere van die punten zijn er risico’s voor de cliëntveiligheid. Zo was de uitvoering van de taken en afspraken op het gebied van medicatieveiligheid onzorgvuldig en hadden medewerkers en behandelaars te weinig kennis van of aandacht voor de juiste toepassing van het het beleid rondom de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen. Medewerkers pasten vormen van vrijheidsbeperking op eigen initiatief toe, cliëntendossiers waren niet compleet en actueel en de sturing en leiding was niet voldoende.

Crabbehoff moet binnen drie maanden (uiterlijk 14 juni 2016) maatregelen hebben genomen. De inspectie is van mening dat de zorgaanbieder de vastgestelde tekortkomingen binnen drie maanden moet kunnen wegnemen. De inspectie ziet toe op de uitvoering van alle punten uit de aanwijzing. Dit doet de inspectie onder andere met het afleggen van een onaangekondigd toezichtbezoek. Als Crabbehoff niet binnen de vastgestelde termijn heeft voldaan aan de aanwijzing, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

©Nationale Zorggids