Logo_fnv_logo

De FNV is blij dat gemeenten als Amsterdam, Schagen en Hollands Kroon snel gevolg hebben gegeven aan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) om de huishoudelijke zorg te herstellen. Thuiszorgmedewerkers voeren al maanden, samen met FNV Zorg & Welzijn, actie bij deze gemeenten om de huishoudelijk zorg te herstellen. Dat is nu eindelijk gebeurd, meldt FNV.

Sarah Dobbe, campagneleider FNV, zegt hierover: “Dit is een fantastische overwinning voor de cliënten en thuiszorgmedewerkers in deze gemeenten. Onze leden hebben zich altijd fel verzet tegen het terugschroeven van de huishoudelijke zorg. Andere gemeenten die onterecht op de zorg hebben gekort moeten dit voorbeeld snel volgen en hun beleid aanpassen.”

Dobbe wijst erop dat gemeenten 320 miljoen euro op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben overgehouden in 2015, wat 13 miljoen uur huishoudelijke zorg en 7.000 fulltime banen betekent. “Elk uur zorg is een uur werk. Gemeenten moeten vaart maken met het uitvoeren van deze uitspraak. De banen in de zorg moeten terugkomen”, aldus Dobbe. Op 4 december heeft de FNV met het kabinet en de gemeenten (georganiseerd in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) afgesproken dat er meer geld moet gaan naar huishoudelijke zorg. Het is van belang dat gemeenten deze afspraken nu nakomen en de uitspraak van de hoogste rechter respecteren.

©Nationale Zorggids