Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Ongeveer 250 aanbieders van wijkverpleging kunnen waarschijnlijk hun budgetplafond verhogen. VGZ biedt alle instellingen die ten minste 5 procent over het plafond heengaan een verhoging. De zorgverzekeraar doet dit zodat alle verzekerden van VGZ de zorg krijgen die ze nodig hebben. Hiervoor maakt het tientallen miljoenen euro’s vrij. Dat meldt Zorgvisie.

Aan de verhoging van het budget voor de wijkverpleging kleven wel een aantal voorwaarden. De zorgaanbieders die kampen met een budgetoverschrijding moeten minstens een overschrijding hebben van 5 procent. Tevens moet een zorgaanbieder kunnen aantonen dat het dit jaar aanzienlijk meer cliënten heeft dan vorig jaar. Daarbij dienen ze ook hun doelmatigheid aan te tonen en moeten ze kunnen bewijzen dat het aantal uren zorg per cliënt gelijk is gebleven of minder is geworden. VGZ zal per zorgaanbieder beoordelen of deze recht heeft op een verhoging van het budgetplafond.

Vorige maand maakte Zorgverzekeraars Nederland bekend de budgetoverschrijdingen in de wijkverpleging terug te willen vorderen. Dit bracht veel reacties teweeg. Brancheorganisaties zijn van mening dat het de schuld is van de zorgverzekeraar dat de zorg niet goed is ingekocht.

Door: Redactie Nationale Zorggids