Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Vilans ontwikkelt een overzicht van wettelijk verplichte registraties voor de gehandicaptensector. Dit overzicht moet ervoor zorgen dat zorgprofessionals meer duidelijkheid hebben over de verplichte registraties. Ook moet het een discussie in gang zetten over het nut en de noodzaak van bepaalde registraties. Uiteindelijk is het de bedoeling dat enkele registraties opgeruimd of verbeterd worden. Ongeveer 85 procent van de medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaart de administratieve lastendruk op dit moment als te veel. Dat meldt Kennisplein Gehandicaptensector.

In het overzicht van Vilans komen registraties te staan die in de intramurale gehandicaptenzorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en Jeugdwet verplicht zijn. Ook wordt in het overzicht aandacht besteed aan enkele problemen en vragen waar zorgmedewerkers tegenaan lopen. Medewerkers in de gehandicaptenzorg worden opgeroepen om alle onnodige registraties te melden bij Vilans.

Vorige maand kwamen het ministerie van Volksgezondheid, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, NVO, de Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen, V&VN, de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en enkele juristen samen om een structuur en afbakening van het overzicht vast te stellen. Naar verwachting wordt eind 2016 het overzicht gepubliceerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids