Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vorige week de spelregels vastgesteld voor het experiment persoonsvolgende inkoop. Dat gaat in januari 2017 van start voor de gehandicaptenzorg in Rotterdam en voor cliënten die gebruik maken van verzorging en verpleging in Zuid-Limburg. Het gaat erom dat zij makkelijker kunnen kiezen voor zorg die het beste bij hun wensen, behoeften en manier van leven past. Dit meldt Nza.

Onderdeel van dit experiment is een verandering van het inkoop- en bekostigingsmodel. Zorgaanbieders maken geen volume- en prijsafspraken meer met de uitvoerder van de Wet langdurige zorg (Wlz). Onder het experiment mag iedereen die zorg levert en voldoet aan generieke inkoopvoorwaarden de zorg tegen een vast tarief in rekening brengen. Het is de bedoeling dat nieuwe zorgaanbieders hierdoor makkelijker toe kunnen treden. Dat betekent meer keuze voor de cliënt.

Het experiment is een belangrijk onderdeel van de tien vernieuwingspunten in de langdurige zorg die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid noemt in de brief ‘Waardig leven met zorg’ aan de Tweede Kamer. Cliënten krijgen tijdens het experiment meer (onafhankelijke) actieve ondersteuning om zorgvragen, behoeften en wensen helder te krijgen bij het vinden van een passend zorgaanbod. Ook binnen instellingen wordt gekeken hoe de zorg zoveel mogelijk aan kan sluiten bij de behoefte van cliënten. Gedurende het experiment wordt gemonitord wat de daadwerkelijke effecten zijn in de veranderingen van de vraag en het aanbod.

Door: Redactie Nationale Zorggids