Normal_social_media_twitter_facebook_instagram

De 21-jarige Larissa Nijkamp deed vorige week via RTL Nieuws een oproep: ze wil graag vrienden. Nijkamp heeft toen ze jong was een hersenbeschadiging opgelopen en daardoor een laag IQ (59). Ze heeft nauwelijks contact met mensen van haar leeftijd. Sinds de oproep via RTL Nieuws stromen de vriendschapsverzoeken via Facebook binnen. Dat melden RTL Nieuws en Tubantia.

Nijkamp vertelde in een interview met RTL Nieuws dat ze na haar werk alleen haar ouders en huisdieren ziet. Ze wil tevens dat er meer aandacht komt voor eenzame jongeren. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat 4 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder eenzaam is. Van alle 15- tot 25-jarigen gaat het om ongeveer 2 procent.

Ontwikkelingspsycholoog Gerien van der Stam ziet dat dit probleem vaker voorkomt onder jongeren. “Niet alleen bij mensen met verstandelijke problemen, maar ook bij mensen met andere ontwikkelingsstoornissen”, zegt Van der Stam tegen Tubantia. Ze adviseert Nijkamp om lotgenoten op te zoeken en eventueel te praten met de huisarts. Maar wat volgens de psycholoog echt belangrijk is, is acceptatie. Jongeren met een beperking moeten realiseren dat zij meer zijn dan alleen hun beperking en dat ze anders mogen zijn.

Nijkamp is in de tussentijd druk bezig alle verzoeken te sorteren. Ze heeft nog geen tijd gehad om af te spreken. Hoewel ze blij is met alle berichtjes, is het probleem nog niet opgelost, denkt ze. Veel van de mensen die een vriendschapsverzoek stuurden wonen te ver weg. Een paar meiden die een bericht stuurden komen uit de omgeving. “Ik heb uiteindelijk drie of vier meisjes leren kennen die echt uit deze regio (omgeving Deventer red.) komen. Ik hoop dat het zo ver komt dat we gaan afspreken en dat er een klik is”, aldus Nijkamp. 

Door: Redactie Nationale Zorggids