Logo_logo_vilans

In het kader van het programma 'Aanpak Administratieve lasten in de langdurige zorg' stelde Vilans in samenwerking met Zorg Zaken Groep een overzicht op van wettelijk verplichte registraties voor begeleiders in de gehandicaptenzorg. Met dit overzicht wil Vilans begeleiders helderheid bieden en binnen zorgorganisaties de discussie op gang brengen over nut en noodzaak van registraties. Dat meldt Vilans. 

Zorgmedewerkers in de langdurende zorg besteden 25 procent van hun tijd aan administratieve werkzaamheden (Berenschot, 2016). Kostbare tijd, die zij liever aan hun cliënten besteden. 85 procent van de medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaart de administratie als belastend, zo blijkt uit datzelfde onderzoek van Berenschot. Er blijkt veel onduidelijkheid over de herkomst van registraties. 

Else Stapersma van Vilans: “Er zijn nogal wat fabels en misverstanden als het om registreren gaat. Veel registraties worden door organisaties zelf bepaald. Soms zijn deze nuttig, maar voor begeleiders is niet altijd duidelijk waarom.” Zorgaanbieders hebben niet alleen te maken met wettelijke verplichtingen, maar ook met aanvullende eisen vanuit bijvoorbeeld zorgkantoren en de professionele beroepsstandaard. “Met dit overzicht willen wij begeleiders helderheid bieden over welke registraties vanuit de wet verplicht zijn en zo de discussie op gang brengen over nut en noodzaak van andere registraties”, aldus Else Stapersma.

Het nieuwe overzicht 'Wettelijk verplichte registraties voor begeleiders in de gehandicaptenzorg laat zien welke registraties volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht zijn. Zo wil Vilans helderheid bieden en de discussie op gang brengen binnen zorgorganisaties over het nut en de noodzaak van registraties. Ook komen een aantal hardnekkige fabels en misverstanden aan bod. Is het ondersteuningsplan onderdeel van het dossier van de cliënt? Zijn registraties die voortvloeien uit het kwaliteitssysteem verplicht? Moet de temperatuur van koelkasten verplicht gecontroleerd worden? 

Door: Redactie Nationale Zorggids