Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

Stemlokalen die lastig toegankelijk of bereikbaar zijn kunnen gemeld worden bij het meldpunt van het College voor de Rechten van de Mens. Niet iedereen met een beperking kan stemmen. Voor mensen met een motorische, zintuiglijke of verstandelijke beperking is het stemlokaal of het stemmen soms zelfs ontoegankelijk. Iedereen moet zijn of haar stemrecht kunnen gebruiken en het stemproces moet daarom voor iedereen toegankelijk zijn, dat zegt Ieder(in). 

Nog niet alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mensen met een motorische of zintuiglijke beperking. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische stoornis kan stemmen lastig zijn. Daarvoor zijn toegankelijke en bereikbare stemlokalen nodig, maar ook eenvoudige stembiljetten, begrijpelijke en goed leesbare partijprogramma’s. 

Het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking dat Nederland vorig jaar ratificeerde, onderstreept het belang van toegankelijke verkiezingen. Want bij volwaardige deelname aan de samenleving hoort ook de mogelijkheid om te kunnen stemmen.

Klachten over ontoegankelijke of slecht bereikbare stemlokalen kunnen bij het meldpunt van het College worden gemeld, bij het antidiscriminatiebureau of via het Nationale Zorgnummer. Een ieder die vragen heeft over het stemproces kan contact opnemen met het Informatiepunt Verkiezingen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids