Logo_logo_trajectum

Afgelopen dinsdag hebben 65 medewerkers van Trajectum, een instelling voor forensische gehandicaptenzorg in Noord- en Oost-Nederland, de noodklok geluid. Met het aanbieden van een zwartboek vol verhalen uit de praktijk, hebben zij bij de raad van bestuur (RvB) geprotesteerd tegen de dagelijkse onderbezetting, de werkstress en de hiermee gepaarde gaande gevaarlijke situaties. Dat meldt vakbond FNV.

Vakbond FNV noemt de reactie van de RvB slap. Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De RvB wil weer praten met de medewerkers over de situatie. Wat ons betreft is de tijd van alleen praten voorbij. Er is bekend wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Het is nu tijd dat de RvB in actie komt.”
Tot nu toe zijn er geen structurele maatregelen genomen die de problemen oplossen. Tijdens de overhandiging van het zwartboek Onderbezetting: De echte verhalen hebben de medewerkers van Trajectum de RvB helder aangegeven dat het tijd is voor oplossingen.

De raad van bestuur van Trajectum geeft aan dat er geen personeelstekort is. Hierover zegt Van der Spoel: “Dit bevreemdt ons zeer. Dagelijks zien wij een tekort aan mensen op de werkvloer. Een van de oorzaken hiervan is een grote uitval door ziekte. Dit verzuim wordt juist veroorzaakt door de huidige situatie waarin gewerkt wordt bij Trajectum. Er moeten oplossingen komen, geen lapmiddelen.”

Walter Rosen, voorzitter van de FNV-bedrijfsledengroep bij Trajectum, zegt over de reactie van de RvB: “Het is ook raar dat de raad de FNV niet noemt als gesprekspartner in dit proces. Vele medewerkers hebben hun verhalen aan ons toevertrouwd en willen dat de RvB met de FNV in gesprek gaat over oplossingen. Wij hebben de RvB uitgenodigd om op 18 april de genomen en geplande maatregelen in een medewerkersbijeenkomst toe te lichten. Wij stellen voor om, samen met de FNV, voorafgaand aan deze bijeenkomst te praten over de maatregelen en over een plan van aanpak.”

Door: Redactie Nationale Zorggids