Normal_normal_rolstoel_hand_ouderen_bejaarden

Ook in 2016 hebben werkgevers in de markt meer banen voor mensen met een beperking ingericht dan in het sociaal akkoord met het kabinet is afgesproken. Daar staat tegenover dat overheden de doelstelling vorig jaar niet haalden. Dit blijkt uit cijfers van de zogenoemde tweemeting die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer, meldt Rijksoverheid.

Een belangrijk onderdeel van het Sociaal Akkoord is de afspraak om in de periode tot en met 2025 in totaal 125.000 banen bij reguliere werkgevers in te richten die speciaal zijn bestemd voor mensen met een arbeidsbeperking: 100.000 bij werkgevers in de markt en 25.000 bij overheidswerkgevers.

In het eerste jaar werd het afgesproken aantal gehaald. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat er eind 2016 in totaal 22.554 banen voor deze doelgroep zijn ontstaan. Daarmee is ook aan de doelstelling van het tweede jaar ruimschoots voldaan. Het gaat om 18.957 banen in de marktsector en 3.597 bij de overheid. Wat daarbij opvalt is dat de groei van het aantal banen bij werkgevers in de markt heeft plaatsgevonden.

In de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten uit 2015 is vastgelegd dat werkgevers die geen of onvoldoende invulling geven aan de gemaakte afspraken daarvoor heffingen kunnen krijgen opgelegd. In haar Kamerbrief kondigt Klijnsma aan dat zij op basis van de resultaten van de tweemeting nu het traject inzet dat nodig is voor de activering van een quotumheffing voor de sector overheid.

Hiervoor treedt het kabinet in overleg met gemeenten en de sociale partners. “Het doel van de afspraak in het Sociaal Akkoord blijft onverkort gehandhaafd”, stelt staatssecretaris Klijnsma, en dat is “om mensen die tot nu toe weinig kansen kregen ook toegang te verschaffen tot een volwaardige plek op de arbeidsmarkt, die daarmee ook echt ‘inclusiever’ wordt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids