Normal_fnv_logo

FNV heeft in een brandbrief aan de commissie SZW aangegeven dat er een structurele oplossing moet komen voor arbeidsbeperkten die moeilijk zelfstandig werk vinden. Het nieuwe beschutte werk komt nauwelijks van de grond en de banenafspraak is ontoereikend om een grote groep mensen met een beperking duurzaam aan het werk te houden. Dat meldt FNV. 

De bond wil ook een einde aan de constructie waarbij een aantal gemeenten winst maakt ten koste van bijstandsgerechtigden: flextensie. De Tweede Kamer debatteert vandaag over drie jaar Participatiewet. FNV heeft de commissie SZW verzocht bij staatssecretaris van Ark ruimte te vragen voor echte, blijvende oplossingen om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen en te houden.

Zo’n 80 procent van de mensen die bij de start per 1 januari 2015 op de wachtlijst stond voor de sociale werkvoorziening (SW), is nog steeds niet aan het werk. Wat FNV betreft onbegrijpelijk, want dit zijn mensen met de wil en de mogelijkheid om te werken.

Het beschut werk komt ondanks de wettelijke verplichting voor gemeenten nog steeds niet of nauwelijks van de grond. Er zijn in 3 jaar tijd 735 beschutte banen gerealiseerd van de op termijn beoogde 30.000, waaraan het kabinet ook nog eens 20.000 extra banen wil toevoegen. 

Gemeenten stappen uit hun gemeenschappelijke regeling, omdat de bezuinigingen op de SW nog steeds voortgaan. Zij gaan dan zelf de WSW uitvoeren, wat zelden tot een succes leidt. Wel leidt het tot een afbraak van kostbare en met publiek geld opgebouwde kennis, expertise en infrastructuur van het SW-bedrijf. Het gevolg voor de SW-medewerkers is gebrek aan passend en dus duurzaam werk. Voor mensen die ná de intreding van de Participatiewet zijn ingestroomd, is er een groot risico om nooit aan het werk te komen.

Daarnaast heeft FNV aangedrongen om te stoppen met flextensie. Via deze nieuwe constructie maakt een aantal gemeenten winst met hun bijstandsgerechtigden, die kortdurende uitzendklussen moeten doen tegen een kleine bonus op hun uitkering. Een verdienmodel voor werkgever én gemeente. De werkgever hoeft geen premies af te dragen en de gemeente ontvangt het loon van de bedrijven. Flextensie is loonroof, ondermijning van cao’s en leidt tot verdringing van regulier werk. FNV wil dat de staatssecretaris zorg draagt voor fatsoenlijke vormen van ondersteuning voor bijstandsgerechtigden die niet zonder hulp aan de slag komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids