Normal_justitie__rechtbank

Een stel uit Limburg wordt verdacht van fraude met zorggeld dat bestemd was voor mensen met een beperking. Tegen de man is een celstraf van 42 maanden geëist, de vrouw hoorde 18 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen in de rechtbank van Roermond. Het koppel zou ongeveer 1,7 miljoen euro in eigen zakken hebben gestoken. Dit meldt NU.nl

De man wordt door de rechtbank gezien als hoofdverdachte. Tussen 2005 en 2010 was hij in zijn eentje bestuurder van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Jaarlijks ontving de stichting tussen de 30 en 40 miljoen euro, waarvan het stel een deel voor zichzelf hield. De vriendin van de hoofdverdachte wordt gezien als medeplichtige. De stichting leverde zorg aan mensen met een lichamelijke, zintuigelijke of meervoudige beperking. Ook mensen met niet-aangeboren hersenletsel konden terecht bij SGL.

Geld gebruikt voor paarden en luxe-artikelen

Het zorggeld dat het stel voor zichzelf hield, werd onder andere gebruikt voor de aanschaf van paarden, dure horloges, ontroerend goed en kunst. De verdachte heeft paarden aangeschaft als onderdeel van de zorgverlening. Het zou in totaal om 46 paarden gaan, waarvan 15 exclusief zijn gebruikt door hemzelf, zijn vriendin en diens dochter. Toen een paralympisch sporter bij hem aanklopte, werd er apart een paard voor hem aangeschaft, terwijl er voldoende paarden op de manege waren die de sporter kon gebruiken.

Door: Redactie Nationale Zorggids