Logo_fnv_logo

Sinds de invoering van de Participatiewet zijn de kansen voor werknemers met een arbeidsbeperking dramatisch gedaald. Op het moment van invoering van de wet op 1 januari 2015 stonden zo’n 11.000 mensen op de wachtlijst voor een plek in de sociale werkvoorziening. Van hen is het overgrote deel nu nog niet aan het werk. Dit meldt FNV.

De FNV is ontsteld dat juist deze groep medewerkers, die vanwege het sluiten voor nieuwe instroom in de Wet sociale werkvoorziening voorrang zou krijgen, niet duurzaam aan het werk komt. Deze mensen moeten weer wettelijk recht krijgen op toegang tot sociaal ontwikkelbedrijven. Dat zegt de vakbond naar aanleiding van het rapport 'Van sociale werkvoorziening naar Participatiewet’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: "Het is in- en intriest. In dit rapport staat nu zwart op wit waar wij al die tijd het kabinet en gemeenten voor waarschuwen: medewerkers met een beperking die willen en kunnen werken, staan massaal aan de kant."

Kabinetsplan leidt niet tot meer werk

De kleine groep werknemers die wél aan het werk komt, is vaak aangewezen op tijdelijke en kleine banen en blijft zo afhankelijk van een uitkering. Jong: "Nog steeds denkt het kabinet dat dit alles kan worden opgelost door loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie. Dat is echt een misvatting. Het probleem is veel breder. Er moeten structurele oplossingen komen om te zorgen dat deze grote groep mensen aan het werk komt en blijft. Daartoe moet de wet worden aangepast. Anders stevenen we af op een verloren generatie. Staatssecretaris Van Ark moet nu echt ingrijpen."

Sociaal ontwikkelbedrijven

Ondanks de bezuinigingen, hebben vele sociale werkvoorziening van weleer zich in de afgelopen jaren weten om te vormen tot sociaal ontwikkelbedrijven. Die zijn gericht op zo veel mogelijk door- en uitstroom naar reguliere werkgevers en beschikken over de nodige kennis en infrastructuur om doelgroep van de Participatiewet duurzaam naar werk te begeleiden.
FNV pleit voor een wettelijk recht op toegang tot deze dienstverlening van de sociaal ontwikkelbedrijven voor alle werkzoekenden die via de banenafspraak niet aan het werk komen of die zijn aangewezen op beschut werk.

Door: Redactie Nationale Zorggids