Doden gehandicaptenzorg door coronavirus

In de gehandicaptensector zijn tot nu toe meldingen gemaakt van 150 sterfgevallen en 810 besmettingen met het coronavirus. Dit schreef Minister de Jonge van Volksgezondheid gisteren in een brief aan de Kamer. De cijfers zijn een schatting. Dit meldt de NOS. 

Dat het coronavirus de gehandicaptenzorg hard treft, was al bekend. Veel kinderen en volwassenen met autisme en een verstandelijke beperking die in een instelling leven hebben hun familie al wekenlang niet meer gezien door de coronamaatregelen. Dit leidt volgens  de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) tot grote gevolgen voor de psychische gezondheid van deze mensen. Hiernaast valt voor veel mensen met een beperking of chronische ziekte zorg en ondersteuning weg en raken mantelzorgers overbelast.

Meer aandacht voor situatie gehandicapten en hun ouders

In Nederland wonen ongeveer 200 duizend mensen met een beperking die zorg krijgen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) merkt dat er in de sector nu wel meer beschermingsmiddelen beschikbaar zijn, hoewel de verdeling hiervan niet snel gaat. Anderhalve meter afstand houden blijkt in de praktijk "onmogelijk". Boris van der Ham van de VGN: "In deze sector wordt anders gewerkt, want onze groep mensen heeft een andere vorm van zorg nodig. Ouders die hun kinderen niet kunnen zien, dat is verschrikkelijk. Dat hun leed wordt gezien en gehoord, dat helpt. Denk een beetje aan ze, zou ik willen zeggen."

Door: Nationale Zorggids