Normal_coronavaccin__vaccineren__inenten__prik

Medewerkers in de gehandicaptenzorg willen nog in januari gevaccineerd worden tegen corona, net als hun collega’s in de acute zorg, verpleeghuizen en thuiszorg. Oorspronkelijk was dit ook zo gepland, maar nu zijn ze pas in februari aan de beurt. Dit meldt vakbond FNV. 

“Iedere keer weer worden de ruim 180.000 werknemers in de gehandicaptenzorg door de politiek gedwongen achterin de rij te staan. Eerst bij het uitdelen van de persoonlijke beschermingsmiddelen, vervolgens bij het testen en nu weer bij het vaccineren. Dat is onbegrijpelijk”, zegt Karim Skalli, FNV-bestuurder Zorg & Welzijn. “Juist in deze sector is het ontzettend lastig om als medewerker afstand te houden van de cliënten. Bovendien krijgen we een groeiend aantal meldingen binnen van gevaarlijke situaties op de werkvloer, die ontstaan door de huidige lockdown.”

Gevaarlijke situaties op de werkvloer

Bij de FNV komen veel verontrustende signalen binnen van leden, werkzaam in de gehandicaptenzorg. Door de aangepaste coronamaatregelen en verscherpte maatregelen bij instellingen waar corona-uitbraken heersen, moeten keuzes worden gemaakt die de bewegingsvrijheid van cliënten beperken. Dit zorgt voor onhoudbare situaties.

Skalli: “Een voorbeeld is dat de dagbesteding van bewoners met een verstandelijke beperking op de woning wordt gegeven. Daardoor zitten de bewoners 24/7 binnen op dezelfde plek. Zo’n situatie is voor veel cliënten niet te bevatten. Cliënten worden agressief en vallen in sommige gevallen andere bewoners of medewerkers aan. Het aantal meldingen over dit soort gevaarlijke incidenten neemt toe in deze branche. Daarom is het zo belangrijk dat de medewerkers, net als de cliënten zich nog in januari kunnen laten vaccineren. Iedereen is dan beter beschermd tegen Covid-19, waardoor medewerkers veiliger hun werk kunnen doen en cliënten meer vrijheid en beweging krijgen.”

Door: Nationale Zorggids