Normal_normal_corona_coronavirus

Voor mensen met een verstandelijke handicap zijn de persconferenties van demissionaire premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge vaak lastig te volgen. Zinnen worden anders geïnterpreteerd en de betekenis van woorden is voor sommigen lastig te achterhalen. Zorgstichting Philadelphia maakt het programma ‘Hallo Thuis’, waarin presentatoren Gea Zandink en Sebastiaan Verweij, die zelf een verstandelijke beperking hebben, allerlei vragen behandelen die te maken hebben met het coronavirus, de coronamaatregelen en het vaccinatieprogramma. Dit meldt NOS.

 

De presentatoren stellen vragen aan elkaar over bijvoorbeeld winkelbezoeken, maximum aantallen bezoekers en over je wel of niet laten vaccineren. Ze gaan hier met elkaar over in gesprek. Volgens Iman de Vries, programmamanager van Hallo Thuis worden deze onderwerpen op deze manier begrijpelijk gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. Volgens hem is het belangrijk dat de kijkers zelf een keuze leren maken, als het gaat om bijvoorbeeld wel of niet kiezen voor een vaccinatie.

Hoewel de Rijksoverheid de informatie uit de persconferenties vertaalt naar eenvoudige taal, is het voor mensen die niet goed kunnen lezen lastig te begrijpen. Daarom is het programma een belangrijke toevoeging. Het krijgt  veel positieve reacties. "Mensen zeggen: 'ik snap de maatregelen eindelijk, dank je wel'. En dat is precies waarom we het programma maken", aldus De Vries.

Door: Nationale Zorggids