Medewerkers gehandicaptenzorg krijgen 10 procent meer loon

De 200.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg krijgen vanaf 1 september in oplopende mate 10 procent meer salaris. Bovendien is er een minimumbedrag afgesproken waardoor de mensen die het minste verdienen er  zelfs tot 15 procent op vooruit gaan. Dat is het resultaat van afspraken die vakbonden en werkgevers (VGN) dinsdagavond maakten. De afspraken zijn aanvullend op de lopende cao en nodig om de gevolgen van de inflatie te verzachten. Dit meldt FNV.

De GHZ-medewerkers krijgen naast de loonstijging van 3,2 procent die zij volgens de lopende cao in mei al kregen, ook nog eens 3 procent meer loon per 1 september 2023 met een bodem van 80 euro. Vanaf 1 december komt er dan nog eens 3 procent bij, ook met 80 euro als minimum. Ook voor 2024 zijn afspraken gemaakt. Dan stijgt het salaris op 1 juni met 2 procent met een bodem van 55 euro en nog eens met 2 procent op 1 december, wederom met een bodem van 55 euro. Verder worden de reiskosten verdubbeld van 8 cent naar 16 cent per kilometer. Dat is een verhoging van 100 procent. Ook worden de voorwaarden voor de onregelmatigheidstoeslag verbeterd. Die wordt nu berekend over het feitelijke uurloon.

Eerste keus

Belangrijk is ook dat de torenhoge werkdruk wordt tegengegaan. Medewerkers in vaste dienst krijgen eerste keus bij het maken van roosters. Nu zijn het vaak de zzp’ers die de dienst uitmaken, waardoor voor de vaste medewerkers vaak de zwaardere diensten overblijven.

Geen acties

De afgelopen maanden hebben de moeizame onderhandelingen voor boosheid en actiebereidheid gezorgd onder leden van de vakbond. Er werd al actie gevoerd en er stonden meer acties op stapel. Vanwege de gemaakte afspraken zijn die nu opgeschort. De leden krijgen de komende maand de mogelijkheid om te stemmen over de afspraken.

Door: Nationale Zorggids