28-jarige Assenaar moet 5 jaar de cel in voor omverrijden man op scootmobiel

De rechtbank heeft een 28-jarige man uit Assen veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar. Een hogere straf dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist. Die wilde namelijk dat de man 4 jaar de bak in gaat voor poging tot doodslag op een man met een beperking op een scootmobiel, zware mishandeling en diefstal. Dit meldt RTV Drenthe. 

In februari 2022 schepte de Assenaar de man op zijn scootmobiel van achteren. Hij reed het fietspad op met als enige doel het raken van de gehandicapte man. Die werd meters meegesleept, waarna de scootmobiel over de kop sloeg. Daarna reed de veroordeelde door. Veertig dagen lang lag het slachtoffer in het ziekenhuis. Hij raakte in een coma, maar kwam daar gelukkig uit. Nu heeft hij nog littekens in zijn gezicht en een plaat in zijn knie. Doordat de Assenaar zijn kentekenplaat kwijtraakte tijdens het bewust door hem veroorzaakte ongeluk, had de politie bewijs in handen.

Persoonlijkheidsstoornis

Desondanks werd de man niet meteen gevonden en moest zelfs Opsporing Verzocht worden ingeschakeld. Uit tips die binnenkwamen bleek dat hij in november 2021 iemand zwaar had mishandeld. De man heeft al een flink strafblad en blijkt een persoonlijkheidsstoornis en gebrekkige gewetensontwikkeling te hebben. Daarom is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Schadevergoeding

Na het uitzitten van zijn celstraf van 5 jaar, moet de Assenaar onder begeleiding en toezicht van reclassering komen te staan. Recidive moet hiermee voorkomen worden. Ook mag hij drie jaar lang niet rijden en moet hij zijn twee slachtoffers een totaalbedrag van ongeveer 30.000 euro betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky