Normal_duinen_natuur

AMERSFOORT - Uit onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat vooral onder vrouwen de natuur de meest genoemde remedie is tegen somberheid en depressieve klachten. Op de website biedt het fonds voor hen daarom gratis oefeningen aan die de natuurbeleving kunnen versterken.

Tweederde van de Nederlandse vrouwen en meer dan de helft van de mannen vinden dat de natuur deze klachten vermindert. Daarmee blijken vrouwen minder enthousiast te zijn over bekende stemmingsverbeteraars als leuke dingen doen (63 procent), zelfvertrouwen vergroten (60 procent), meer sporten (52 procent), op vakantie gaan (34 procent) en een zelfhulpboek lezen (20 procent).

“Dit onderzoek laat eens te meer zien dat natuur een positief effect heeft op de gezondheid van mensen”, zegt Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten. Hij is groot voorstander van het initiatief van het Fonds Psychische Gezondheid.

Dat de natuur een heilzame werking heeft op de mens wordt al veel langer verkondigd. Zo stelde de Duitse filosoof Immanuel Kant (1742 - 1804) en de Amerikaanse psycholoog en filosoof William James (1842 - 1910) al dat wandelen in de natuur stress helpt te verminderen en gedachten helpt te ordenen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz