Terugvalpreventie-spel voor ggz-cliënten

UTRECHT - Een nieuw spel gericht op cliënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ter signalering van terugval, Moodbot genaamd, wordt naar verwachting dit voorjaar beschikbaar gemaakt. Het spel wordt ontwikkeld door ggz-instelling Altrecht, in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit meldt Altrecht.

Bij gewone gesprekken met patiënten zijn zorgverleners afhankelijk van de herinneringen van de cliënt, waardoor er minder informatie is en dus ook een minder zichtbaar verloop van het herstel, aldus Tom van Wel, klinisch psycholoog bij Altrecht. Moodbot geeft volgens hem daarentegen door dagelijkse registratie een goed, betrouwbaar overzicht van het herstel van de cliënt met alle bijbehorende pieken en dalen.

Omdat hun ervaringen centraal staan worden cliënten nauw betrokken bij de ontwikkeling van de game en gevraagd naar aanpassingen of nieuwe ideeën. “De samenwerking met de cliënten geeft ons waardevolle, vaak verrassende input en zorgt ervoor dat Moodbot goed bij de doelgroep aansluit”, zegt Marjolein van Woudenberg, projectleider E-health bij Altrecht.

“Met deze game hebben we straks een interactieve tool waarbij de cliënt zelf meer de regie over zijn of haar behandeling neemt”, aldus Van Woudenberg.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten