VWS Den Haag

AMSTERDAM (Novum) - Het oprichten van een verslavingskliniek is zonder enige controle eenvoudig te regelen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Voor het opzetten van een dergelijke kliniek is zelfs geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten moet dat formeel wel, maar toezicht daarop ontbreekt.

Verslaggevers van de krant wisten door middel van het invullen van enkele formulieren op internet en een bezoek aan de Kamer van Koophandel een eigen kliniek, 'GGZ Bontiusplaats', te starten die behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars. Volgens zorgverzekeraar DSW worden nota's waarschijnlijk probleemloos gedeclareerd.

De krant toont met de actie aan dat de marktwerking in de zorg doorschiet. De regels voor het oprichten van privéklinieken zijn vijf jaar geleden door de overheid versoepeld om marktwerking mogelijk te maken. Sindsdien zijn er tientallen klinieken bij gekomen. Mede hierdoor zijn de kosten van de verslavingszorg opgelopen met veertig procent, naar 380 miljoen in 2011.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) erkent de problemen. Volgens de Volkskrant wil ze de toelatingswet aanpassen. Zo overweegt ze om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.