Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

(Novum) - Een 60-jarige man en een 44-jarige vrouw uit Apeldoorn zijn maandag aangehouden voor een miljoenenfraude met persoonsgebonden budgetten. De twee beheren een onderneming die aan meer dan zeventig mensen met autistische, psychische en psychiatrische problemen hulp biedt. De fraude bedraagt vermoedelijk enkele miljoenen, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag.

De cliënten wonen zelfstandig in woningen van de verdachten. Ook wordt op een boerderij dagbesteding aangeboden. Om voor de hulp in aanmerking te komen, moeten ze een persoonsgebonden budget hebben.

De zaak kwam aan het rollen nadat een aantal cliënten had gemeld dat ze niet de zorg kregen waar ze recht op hadden. In het onderzoek werden in april een woning en twee bedrijfspanden doorzocht. Daarbij werd administratie in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op banktegoeden, voertuigen en onroerend goed.

Na verhoren van cliënten en medewerkers van de onderneming en administratief onderzoek vermoedt de Inspectie SZW dat de melders en andere cliënten van de instelling inderdaad minder zorg kregen dan werd opgegeven. De verwachting is dat het onderzoek naar deze 'complexe zaak' eind dit jaar is afgerond.