'Verhoog woontoeslag voor ouderinitiatieven met stijgende zorgkosten'

Ruim de helft van de wooninitiatieven van ouders met kinderen met een beperking heeft niet meer genoeg aan het persoonsgebonden budget. De zorgkosten stijgen, maar het persoonsgebonden budget stijgt niet net zo hard mee. Daarom pleit de Landelijke Vereniging voor Ouderinitiatieven (LVOI) voor een verhoging van de woontoeslag. Nu teren de kleinschalige woonvormen op buffers, moeten ze zorg afschalen of moeten ouders nog meer zorg leveren. Dit meldt EenVandaag.

In Nederland zijn er ongeveer 500 ouderinitiatieven, vaak opgericht door groepen ouders van kinderen met een beperking. In deze kleinschalige woonvormen wonen ongeveer vijf tot twintig bewoners. Vaak hebben zij een persoonsgebonden budget, waarmee het bestuur zorg kan inkopen bij een zorginstelling. Veel ouderinitiatieven hebben echter te maken met tariefverhogingen. Gemiddeld stijgen de zorgtarieven met ongeveer 10 procent terwijl het pgb  dit jaar met 6,37 procent stijgt.

Spagaat

Ouderinitiatieven moeten soms zorg afschalen of op hun buffers teren terwijl ze gebruik blijven maken van hun oude vertrouwde zorgaanbieder. “We zitten in een spagaat, want ze hebben die zorg gewoon nodig”, zegt medeoprichter Pieter de Feijter van het Droomhuis in Wageningen dat al 16 jaar bestaat.

Woontoeslag verhogen

Om te voorkomen dat ouders aan de frontlinie komen te zitten of dat er financiële problemen ontstaan, roept de LVOI demissionair minister Conny Helder voor Langdurige Zorg op om voor heen de woontoeslag te verhogen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky