Normal_facevase

Naar schatting 89.000 Nederlanders hebben een bipolaire stoornis. Dit is een psychische ziekte die ongeveer evenveel mannen als vrouwen treft. Dat meldt het Fonds Psychische Gezondheid.

Iemand met een bipolaire stoornis maakt episoden door waarin hij of zij te uitgelaten en vol energie is (manie) en episoden van extreme somberheid (depressie). Deze episoden worden afgewisseld met perioden zonder deze extreme stemmingen. Iedereen voelt zich wel eens somber of juist heel vrolijk. Bij mensen met een bipolaire stoornis zijn de pieken echter extreem hoog en de dalen donker en diep.

Eind februari berichtten de media over een grootschalig Amerikaans-Zweeds onderzoek, waaruit bleek dat oudere vaders 25 keer vaker kinderen krijgen met een psychiatrische stoornis dan jonge vaders. De bipolaire stoornis heeft een erfelijke component: als één van de ouders een bipolaire stoornis heeft, hebben hun kinderen 10 tot 20 procent kans op dezelfde stoornis. Ook kunnen traumatische jeugdervaringen, zoals mishandeling en verwaarlozing, een rol spelen.

Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: 'De symptomen van een bipolaire stoornis worden niet altijd herkend, onder meer omdat deze stoornis soms moeilijk te onderscheiden is van andere stoornissen, zoals bijvoorbeeld depressie en de borderline persoonlijkheidsstoornis. Een bipolaire stoornis ontstaat meestal in de vroege volwassenheid, maar mensen kunnen er pas jaren later achter komen wat er met ze aan de hand is. Dit kan een grote impact hebben op iemands leven en op zijn of haar omgeving.'

Volgens Baer Jonkers is een bipolaire stoornis goed te behandelen. De basis van de behandeling bestaat uit een combinatie van psycho-educatie en medicijnen. 'Bij zo’n 60 procent van de mensen met een bipolaire stoornis hebben behandelingen – met name medicijnen - een gunstig effect', aldus Baer.

Meer informatie over de bipolaire stoornis kan worden gevonden op de website van Fonds Psychische Gezondheid.

© Nationale Zorggids