Normal_download

Om te kunnen voorspellen of een persoon extreem reageert op antidepressiva testen een toenemend aantal huisartsen en psychiaters een patiënt voordat het medicijn voorgeschreven wordt. 10 procent heeft een afwijkend genetisch profiel waardoor de antidepressiva te snel of te langzaam afgebroken worden. Tests leggen het risico op extreme bijwerkingen bloot. Dit meldt de Volkskrant. 

In het Erasmus MC is het aantal tests waarmee de reactie op bijvoorbeeld antidepressiva vastgesteld kan worden met 50 procent gestegen in het afgelopen jaar. Er vonden 1.200 bloed- en speekseltests plaats. Aldus hoogleraar farmacognetica Ron Van Schaik van het Erasmus MC is dit omdat er steeds vaker preventief gescreend wordt. “Onder artsen neemt het bewustzijn toe dat we steeds beter kunnen voorspellen hoe patiënten reageren op geneesmiddelen, omdat dit voor een deel is vastgelegd in het dna.”
 
10 procent van de Nederlandse bevolking heeft, aldus Van Schaik, een genetische aanleg waardoor medicijnen te langzaam afgebroken worden door het lichaam. Indien de voorgeschreven dosis dan niet aangepast wordt, krijgt de patiënt een overdosis. In het geval van antidepressiva kan dit leiden tot risicovolle bijwerkingen, zoals geweld tegen zichzelf of anderen. 
 
“In de farmacogenetica gebeuren beloftevolle dingen,” vindt voorzitter AartJan Beekman van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. “Mogelijk kunnen we hierdoor veel preciezer gaan voorspellen hoe antidepressiva werken.” De trend om meer preventieve genetische testen af te nemen, gaat ook vat krijgen op de psychiatrische sector denkt Beekman. “Ik voorzie dat we in de psychiatrie toegaan naar het maken van genetische profielen van patiënten, net zoals nu bijvoorbeeld al gebeurt bij borstkanker.”
 
© Nationale Zorggids