Logo GGZ WNB
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat het toezicht op de organisatie GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB) intensiveren. Dat blijkt uit een rapport van de IGZ dat vorige week openbaar is gekomen. Vorig jaar werd een patiënt van de instelling gedood door een andere patiënt. De inspectie is het nog niet eens met het verbeterplan van de instelling. Dit meldt de Telegraaf. 
 
Op haar website schrijft de GGZ-instelling dat de IGZ 'in principe positief' tegenover het verbeterplan staat dat gemaakt is. In het rapport van de inspectie worden echter resultaten en conclusies gepresenteerd. De IGZ heeft de GGZ-instelling 'verzocht' het verbeterplan aan te passen aan de hand van deze informatie. Om de voortgang en uitvoering van de te nemen maatregelen uit het verbeterplan te controleren zal de inspectie het komend jaar haar toezicht intensiveren, zo wordt geschreven op de website van GGZ WNB.
 
In oktober werd op het landgoed van de psychiatrische kliniek Vrederust in Halsteren een patiënt gedood door een andere patiënt. In het rapport constateert de IGZ, zo stelt de Telegraaf, dat er geen of onvoldoende risicobeoordeling van de patiënten plaats heeft gevonden. 
 
Een woordvoerder van GGZ WNB stelt tegenover de Telegraaf dat de inspectie geen verband legt tussen de moord en de zorg in de kliniek. “Maar de kritiek is terecht. We hebben een moeilijke periode achter de rug. Er is enorme druk op de financiën. We hebben het uiterste gedaan en zitten in een verbeterslag,'' reageerde hij.
 
Op de website van GGZ WNB schrijft de raad van bestuur: “Wij zijn een lerende organisatie en zullen samen met onze medewerkers het plan van aanpak zodanig uitvoeren, dat het de kwaliteit van onze zorg ten goede komt.”
 
© Nationale Zorggids