Logo_hersenstichting

Tijdens een feestelijke bijeenkomst gisteren in Utrecht ondertekenden vijftien organisaties de nieuwe Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel (THL). De betrokken organisaties, waaronder  patiëntenverenigingen, beroepsorganisaties en zorgaanbieders zijn zeer verheugd over de zorgstandaard, die het palet aan zorgaanbod voor zowel de betrokken patiënten als voor de zorgaanbieders transparant moet maken. Dat meldt de Hersenstichting.

Jaarlijks krijgen naar schatting 85.000 mensen THL. Het kan iedereen overkomen, door bijvoorbeeld een val of klap op het hoofd. Vaak blijven patiënten levenslang last houden van ernstige klachten zoals overgevoeligheid voor geluid en chronische vermoeidheid. De Hersenstichting liet onderzoeken welke knelpunten door patiënten worden ervaren tijdens hun zoektocht naar de juiste zorg. Patiënten bleken de zorg als een doolhof te ervaren: ze weten niet waar ze terecht kunnen met hun zorgvraag. De nieuwe Zorgstandaard THL is opgesteld om meer samenhang en een betere afstemming te krijgen in de zorg aan deze patiënten.

De kern van de zorgstandaard is een heldere beschrijving van de optimale zorg en de organisatie daarvan. De zorgstandaard is geschreven vanuit het perspectief van de patiënt. Meestal krijgt de patiënt gedurende de herstelperiode te maken met verschillende zorgverleners. De opzet van de zorgstandaard is dat zij hun aanbod zodanig op elkaar afstemmen dat de patiënt gedurende het herstel op elk moment de beste hulp krijgt. Het is belangrijk dat zorgverleners van elkaar weten welke zorg is verleend en dat de patiënt niet langer van de een naar de ander wordt gestuurd zonder dat het achterliggende zorgplan met hem of haar besproken is.

Vanaf 1 januari 2015 start de Hersenstichting met een pilot in drie zorgregio’s om de werking van de zorgstandaard in de praktijk te testen.

© Nationale Zorggids