Logo_hersenstichting

In Nederland lopen elk jaar ongeveer 160.000 mensen een vorm van hersenletsel op. Hersenletsel heeft vaak ingrijpende gevolgen voor de patiënt en zijn of haar omgeving, variërend van taalstoornissen en aandachtsproblemen tot gedragsveranderingen. De Hersenstichting vraagt deze maand extra aandacht voor dit onderwerp door middel van radiospotjes, advertenties, een online campagne en een speciale uitzending van Tijd voor Max op 17 december. Dat meldt de Hersenstichting.

Een vorm van hersenletsel is traumatisch hersenletsel. Dit is hersenletsel dat wordt veroorzaakt door een ongeval in het verkeer, een val of een klap op het hoofd. Jaarlijks lopen naar schatting 85.000 mensen traumatisch hersenletsel op. Ruim 21.000 mensen worden zelfs in het ziekenhuis opgenomen met deze diagnose. Hersenletsel heeft vaak drastische gevolgen. Zelfs als de lichamelijke gevolgen mee lijken te vallen, kunnen de gevolgen op andere gebieden iemands leven zeer ingrijpend veranderen. Vooral gedragsveranderingen blijken voor veel problemen te zorgen; partners van mensen met een hersenaandoening of hersenletsel geven vaak aan dat deze gedragsveranderingen op den duur het moeilijkste zijn om mee om te gaan.

De Hersenstichting heeft daarom in samenwerking met neuropsycholoog Daniëlle Boelen de Zorgwijzer Gedragsveranderingen uitgebracht. ‘Iemand verandert soms zo drastisch dat je hem of haar niet meer goed herkent. Het is bijna een persoonlijke aardverschuiving. Dat is moeilijk om mee om te gaan,’ legt de auteur Boelen uit. De Zorgwijzer biedt praktische tips om zo goed mogelijk met de gevolgen om te kunnen gaan. Er is aandacht voor onder andere communicatie, dagelijkse activiteiten en het hanteren van gedrag en emoties. Ook zijn er veel uitspraken van patiënten en naasten opgenomen, die illustreren welke impact gedragsveranderingen op het dagelijkse leven kunnen hebben. De zorgwijzer is voor vijf euro te bestellen bij de Hersenstichting.

Op woensdag 17 december om 17.40 uur staat traumatisch hersenletsel centraal in de thema-uitzending van het televisieprogramma Tijd voor Max. In deze uitzending op NPO2 vraagt de Hersenstichting aandacht voor de noodzaak van onderzoek naar een oplossing voor de gevolgen van traumatisch hersenletsel.

© Nationale Zorggids