Normal_psy

De nieuwe beroepscode voor psychologen, in november vastgesteld door de Ledenraad van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), gaat in per 1 maart 2015. De huidige beroepscode stamt nog uit 2007. Dat meldt het NIP. 

Met de nieuwe beroepscode bouwt het NIP voort op een traditie. De ethische reflectie op het beroep psycholoog wordt ingezet sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Sindsdien kennen de psychologen meer professionele verantwoordelijkheid en daar hangt een toenemende druk op het werk van de psycholoog mee samen. Volgens het NIP is het navolgen van de ethische regels niet altijd eenvoudig, maar het biedt wel een mooie uitdaging. De nieuwe beroepscode dient een leidraad te zijn voor psychologen in geval twijfel of gewoon vanuit interesse voor het vak.
 
Het beroepsmatig handelen van psychologen wordt door het College van Toezicht en het College van Beroep getoetst aan de hand van de beroepscode, die is samengesteld door de Bestuurscommissie Ethische Zaken van het NIP. Aangezien het beroep van de psycholoog niet wettelijk is beschermd, kan iedereen zich ongeacht opleiding of werkervaring psycholoog noemen. Om de kwaliteit te waarborgen, zien de Colleges van Toezicht en Beroep erop toe dat de beroepscode wordt uitgevoerd. Wie zich benadeeld voelt over het beroepsmatig handelen van een psycholoog, kan een klacht indienen bij het College van Toezicht. 
 
© Nationale Zorggids